Pelskrager, brunkrem og fjerning av død hund? + En ting til..

Ja vel, overskriften er kanskje litt vel ivrig, men jeg kan garantere at samtlige av dem blir berørt i løpet av dette innlegget. Det er som sakt på tide å slå i hjel den ene apen i rekken. "Speak no evil" i håp om at noens boble kanskje sprekker på et tidspunkt. Dagens emne er litt tilfeldig valgt på grunn av et innlegg som poppet opp på min facebook i dag. I fjor satt de der, noen med ekte og en med en fake Canada Goose jakke. Åh, nei tenker du kanskje på dette tidspunkt. Ikke en til? Vel ikke helt. Jeg er over gjennomsnittlig informert (tror jeg) når det gjelder både pelsindustri, regulerings jakt og hvilke metoder som er tillatt m.m. Jeg er ikke vegetarianer. Jeg sier ikke at man ikke skal drepe sel, kanin eller hva det enn måtte være; "fordi den er så søt". Jeg sier; dersom du ikke skal nyttiggjøre deg av hele dyret eller jakter (med korrekte metoder) for å regulere bestanden for å motarbeide sult ol så kan du da for svarte ligge langt unna. Mange bloggere og ivrige fjortiser kjefter og smeller mot jakt og påstår at i dagens samfunn er jakt fullstendig unødvendig. Jeg skal ikke begi meg ut på den akkurat nå, men anbefale dem å ta seg en tur til sitt lokale jeger og fiske forbund og slå av en prat med dem før de setter seg ned og tenker litt over hvordan naturen fungerer. (Merk: Hva tror de hadde skjedd dersom det største rovdyret bare...nei. Nå gidder jeg faen ikke jakte mere?!)

Jakker. Det handler om den jævla jakka eller pelskragen til jakken for å være helt spesifikk. Det har vert skrevet side opp og side ned om denne Canada-goose jakken som er så "inn" blant by-ungdom nå for tiden. Dersom man ikke har råd til en ekte en kan man kjøpe en ganske flott "fake" i stede. Jakken tilhører kolleksjonen "The Artic Program" fra CG. Dette er plagg som er laget for ekstremvær og overlevelse på POLENE! Det er greit at det kan bli kaldt i byen sørpå og eller i landet om vinteren, men jeg er ganske så sikker på at frostbitt ikke er noe som truer noen av disse ungdommene, eller voksne som strader mellom kafeer, auditorium og shopping sentre med disse polar teltene hengende om skuldrene. Men så er hovedbildet som fronter denne kolleksjonen et bilde av en dame på sykkel langs en stein promenade. Ja, ekstremvær... Deres "TEI" mål (Thermal Experience Index) sier at ekstremvær er når man treffer -30 grader og nedover... "Seems legit"

Så hva sier CG om pelsen sin? Dette er hentet fra deres offisielle hjemmeside:

 

Why We Choose Fur


For Canada Goose, functionality is paramount. Our jackets are built for the coldest places on earth, places where skin around the face can freeze in an instant. Fur trim around a hood works to disrupt airflow and create ?turbulent?, warmer air around the face - protecting the face from frostbite.

In these environments, when life is on the line, fur is not just the best choice, but the only choice. We do not use fake or ?faux? fur because it simply does not protect as well as real coyote fur. Faux fur is only a fashion statement. It does not act in the same way that real fur does to protect skin from frostbite.

There are three types of fur that protect from frostbite: wolf, wolverine and coyote. We have chosen coyote fur because it is highly abundant. In fact, in many regions of Canada, coyotes are considered a pest as they attack livestock, endangered prey species, pets and sometimes people.

In procuring fur, we strictly adhere to all Canadian industry guidelines and government regulations.

In fact, Canada is the world leader humane trapping, providing the scientific basis for the Agreement on International Humane Trapping Standards. Only furs taken with methods that meet this international standard may be produced in Canada.

We also take pride in the fact that by supporting this sustainable industry we are supporting aboriginal communities of the Canadian North and their ways of life. We strongly identify with the values of these communities, which are based on a profound respect for and harmony with nature.

While fashion is subject to trends, Canada Goose is not. We have used fur for more than half a century because of its protective properties, not as a fashion statement.

However, we know that whether or not people want to wear fur is a personal choice. We manufacture jackets without any fur, which are lighter weight and designed for more temperate climates and aerobic activities. We recognize and respect the right of people to choose not to wear fur. In turn, we hope that people will respect our ethical and responsible use of fur.

Så da kaster jeg meg ut i dypet og prøver å finne dokumenter som stadfester regelasjonen av denne jakten. Eksempelvis en slik en.Eller noe ala dette. Men etter en stund gir jeg opp og bestemmer meg for at det er ikke dette som er min oppgave. Derimot finner jeg sider som denne, denne og bilder som disse:Og mye mer, men jeg skal spise seinere! Det er helt klart at en bestand dyr som coyote må reguleres, på lik linje med rev og djerv og annet som herjer i skogene. Hvor lenge sitter dyrene i fellen før de blir hentet eller avlivet? Hvor hyppig er bruken av slike feller? Hvor god kontroll har de på hvem som selger dem pelsen? I følge utallige nettkilder - ekstremt liten. Man må jo også spørre seg selv hvorfor de er så mange? Hva er det i naturen som tillater en slik overpopulasjon av en bestand dyr? Jeg skal strekke meg selv litt over kanten å påstå at det muligens har noe med mangelen på naturlige fiender. Hvem er så coyotens naturlige fiende? Bjørn, ulv, gaupe, ørn... Så hvorfor gjør ikke de jobben sin? Jo..spør jaktlaget!

Mennesket har alltid jaktet! Det er ingen vei å komme uten om dette. Men i dagens "moderne" samfunn er det fullstendig unødvendig å bruke feller og snarer på denne måten. Dessverre henger mange av disse jegerne igjen i "the dark ages" (i overførtbetydning, ikke korrekt bruk av historisk "term") Men de har også blitt grådigere og grådigere. Etterspørselen etter luksusvarer og trangen til å vise seg frem lot pelsnæringen blomstre lenge før CG-jakkene ble påtenkt. Og nå skal til og med pels bli "inn" ved å farge den i knall farger... #PJUK
Tilbake til poenget - disse jakkene til flere tusen kroner som kan holde deg varm på polferd henger på ryggen til by-barn som knapt har kjent kulda bite dem i øret. Pelskragene de vifter rundt med og kliner full av brunkrem kommer fra jakt som ikke på langt nær er så "human" som produsenten skal ha det til. Bere fordi det er regulert betyr ikke at det er en standard vi ville godtatt innenlands. Hvorfor er det nødvendig å dytte penger inn i denne pels-dyr næringen? Må vi sitte på sølv-rev og pynte oss med mink tafs på hva det enn måtte være? Mange spådde en sakte død (ønsketankning?) over pels-næringen, men det ser ikke ut til at dette tar til i vår levealder i hvert fall. Kjendiser og gamle tanter klarer nok ikke helt å kvitte seg med dette statussymbolet. Hvem er det så som bør ta steget å skru av pengekranen? Jo moteindustrien. Vi (de fleste (ønsketenkning)) vil ikke ha pels, hverken ekte eller "fake" med mindre det er livsviktig for vår overlevelse eller med mindre vi skal på polferd og ikke vil miste nesa på grunn av frostskader.

Hvorfor ikke "fake" pels? Definer "fake".. er det laget av en annen produsent enn den som flertallet har? En kopi vare? Noe som utgir seg for å være noe det ikke er? La oss se... hva er det som kan være uekte på en "fake" CG-jakke? Kragen så klart. Om dunen er juks ville man jo sett en dramatisk nedgang i antall ungdommer i gatene rundt i de fleste byer. Det ville jo frosset i hjel... o.O Så hva er det som ligner på coyote pels?

Hund og katt og andre dyr som har en pels som ligner. Wikipedia er en kjent side mange bruker, de sier:

Canada Goose faces major issues with its products being counterfeited. There have been a number of incidents in which counterfeit Canada Goose jackets are sold online through fake websites. Often times these fake coats use fur from dogs or cats instead of coyote fur. In addition, instead of using goose down in the coats, insulation called feather mulch is used. The insulation used in counterfeits is not as effective as goose down and it can often include bacteria and mildew.[12]

Her er en artikkel du kan kikke på i tillegg.

Og her...

 

Det er vanskelig å skrive et innlegg av en slik karakter. Det er fare for å bli revet med og usaklig før man er ferdig. Poenget mitt er at det er lett å ta valget. Skal eller skal ikke ha pels. Og dersom du skal ha et slikt produkt skal det ikke mye til å få den rette kunnskapen, det vil si dersom man bryr seg om dette da. Neste gang en av disse CG-brukerne sier noe til meg om regulert jakt eller neu den er falsk... Skal jeg simpelthen spørre, "si meg når skal du på Polferd? Skuter tur? vinmonopolet?...annything?..åh fake... HUND!" Fuskepelse er en tind, selv om jeg mener det fører til "tyngre stoffer" men slutt for faen å være så naiv å tro at alle seler er søte, at all fake pels er plast og at bare fordi noe er skriftlig regulert at det følles og opprettholdes av en hver!

Jeg må legge til en sak. Jeg syns fjortiser med spray boks og andre middler for å ødelegge gamle damers pels ol er rett og slett usmakelig. Pels er en del av kulturarven til mange og ikke minst slektsarven. Pels uansett om det er tilbehør eller hele kåper var et viktig status symbol og mange trenger dette den dag i dag. Ja, og så har du disse galne menneskene som faktisk bor på steder hvor det klasifiseres som ekstremvær. For hver eneste pels som går i arv er det en mindre ny som blir laget er kansje en enkel måte å se på det på. Jeg har en pels som jeg har arvet og som jeg setter stor pris på. Jeg kunne ALDRI kjøpt en ny en, men den jeg har er av affeksjonsverdi og den inneholder minner fra en annen tid. En tid hvor man ikke hadde fancy boble jakker og isolerte dresser som kunne erstatte pelsen...

Én kommentar

Mrs. Krogsæter

21.09.2013 kl.20:59

Veldig enig i innlegget ditt. Dyrevern og anti-jakt folk og organisasjoner har en tendens til å henge seg opp i "trynefaktoren" og glemme de "stygge" dyra. Og gjerne leser de noen få artikler eller innlegg og ser ikke på begge sider av saken. Jeg for min del er sterkt i mot all form for mishandling av dyr, men på en annen side kunne jeg godt tenkt meg å gå med pels... så lenge jeg viste hvor pelsen kom fra og hvordan dyrene var blitt behandlet/drept (feks. om jeg fikk laget en av pels fra naturlig avdøde dyr, som faktisk går an). Jeg har selv sottet i diskusjon med folk som er veldig i mot jakt, men som ikke har peiling om hva de egentlig snakker om. Og de som løpter rundt og ødelegger pelser burde legges over et kne og få ris. Det at de ødelegger pels vil ikke ha noe å si for dyrene. Som du sier, da blir det jo bare behov for en ny.

Skriv en ny kommentar

, Tromsø

Bloggen inneholder hverdagslige eventer og utspill som kommer fra meg personlig med mindre noe annet er spesifisert. Jeg har mange tema som kan komme ut i uregelmessige utsprang (merk: kategorier). Kort om meg: Jeg bor i Tromsø og studerer historie ved UIT. Jeg er gift, har et barn og to katter. Jeg er optatt av retro interiør, men er veldig kresen på hva jeg selv kjøper. Selv om noe er fint eller rett awsome betyr det ikke at jeg kaster meg over visa kortet av den grunn. Har så langt delt litt av mitt og litt av det som fremdeles er i butikkene for de andre intresserte. På mote siden er det rockabilly som deles. Personlig er jeg veldig intresert i vitenskap og teknologisk utvikkling. Jeg er ateist og eneste grunnen til at jeg nevner det er for å forklare en den av min ivrige utspill på bloggen. Jeg har de siste årene gått fra å ikke helt bry meg om hva andre tror og mener til å bli en ganske "angry atheist",dog ikke helt fullt ut enda) Dersom noen har innvendinger eller kommentarer er det helt supert så lenge de ikke rettes mot meg eller mione personlig.

Om meg og bloggen...

    Blogg om familielivet, mine besettelser og irritasjoner. Studenthverdagen og ikke minst Tromsø. Bloggen trenger alltid tips og tilbakemeldinger, så send meg gjerne en epost! (Link under) Kort om meg... 29 år, student, mamma, nabokjerring og handy woman. Jeg elsker retro, second hand, 50-talls og rockabilly stil. Er EKSTREMT kresen, men lett å distrahere med noe som får øynene til å glitre. Bor i Tromsø, studerer historie, gift med drømme mannen! Navn på nettsiden

Kategorier

Arkiv

hits